De geschiedenis van de vrijmetselarij in ’s-Hertogenbosch
De geschiedenis van de Vrijmetselarij in ‘s-Hertogenbosch begint meer dan 300 jaar geleden bij de loge ‘La Concorde’. Deze loge trok mee met het regiment infanterie van luitenant-generaal d’Envie. Toen ‘La Concorde’ in 1776 in ‘s-Hertogenbosch werkte, werd vanuit dit regiment de loge ‘De Edelmoedigheid’ opgericht.
In de 19e eeuw was kwam men bijeen in het logebouw aan de Smalle Haven in ‘s-Hertogenbosch. In dat pand is vandaag de dag nog steeds het hemelgewelf van de tempelruimte bewaard gebleven.
In 1950 is de loge De Edelmoedigheid verhuisd naar Tiel, omdat er toen meer leden uit dit gebied lid waren dan uit de regio ’s-Hertogenbosch.
In 1973 is er een nieuwe loge opgericht in ’’s-Hertogenbosch genaamd ‘Gezellen van St Jan’. Deze loge kwam tot grote bloei en behoort thans met circa 60 leden afkomstig uit ‘s-Hertogenbosch en omstreken, tot een van de grotere loges in Brabant.
Traditiegetrouw en als gevolg van de aard van de werkzaamheden en activiteiten wordt er een nieuwe vrijmetselaarsloge opgericht als het ledental te groot wordt. In 2013 was het zover en de nieuwe vrijmetselaarsloge ‘Quintessens’ werd opgericht en is daarmee een van de jongste loges in Nederland met op dit moment meer dan 40 leden.